
Co postavit na stůl během svátků?
Michaela Nováková |
Jelikož se vám snažím ukázat, že během svátků nemusí na stole stát hromada jednoduchého cukru a nasycených tuků, proto mám pro vás pár tipů na jídlo, které ráda chystám já.
Sušené švestky zapečené v sušené šunce
Ingredience:
sušené švestky
sušená šunka (Jamón, prosciutto..)
rum
Postup:
Švestky naložíme přes noc do rumu. Sušenou šunku si nakrájíme na proužky. Švestky balíme do šunky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Poté pečeme na 180°C přibližně 10-13 minut.
Jeden kousek obsahuje zhruba:
bílkoviny | 3g |
sacharidy | 8g |
tuky | 2g |
Tzatziky
Tzatziky jsou skvělým způsobem na odlehčení vašeho stolu od tuků. Jsou výborné jak na pečivo, tak k nim můžete nachystat zeleninu na proužky a zeleninu si do nich namáčet.
Ingredience:
řecký jogurt | 500g |
česnek | 2ks |
kopr | |
citrónová šťáva | |
koriandr | |
sůl | |
salátová okurka | 1/2ks |
Postup:
Okurku nastrouhejte na jemném struhadle, osolte a nechte odležet. Poté vymačkejte přebytečnou vodu, česnek nastrouhejte najemno, nebo propasírujte. Ingredience přidejte k okurce a dobře promíchejte.
100g obsahuje zhruba:
bílkoviny | 11g |
sacharidy | 7g |
tuky | 1g |
RAW proteinové kuličky
Kuličky jsou svěže kyselkavé díky brusinkám a z kuliček získáte mimo jiné bílkoviny a dobré tuky. Z receptu uděláte čtyři kusy koulí. :) Chcete-li, aby kuličky obsahovaly více bílkovin jednoduše přidejte víc proteinu.
Ingredience:
brusinky sušené | 20g |
rozinky sušené | 20g |
ovesné vločky | 20g |
vlašské ořechy | 20g |
chia semínka | 5g |
protein | 10g |
sójové mléko | 20g (můžete použít jakékoliv jiné mléko, nebo vodu) |
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte, vytvořte kuličky. Aby byly kuličky krásné můžete obalit v kokosu.
Jedna porce obsahuje zhruba:
bílkoviny | 6g |
sacharidy | 12g |
tuky | 4,5g |
Veganské cookies
Tyto skvělé cookies jsou výbornou variantou dezertu pro lidi s krevní skupinou A. A pro ostatní výborným způsobem jak si odlehčit od živočišných výrobků.
Ingredience:
lněné semínko | 5g |
voda | 3 lžíce |
čekankový sirup | 20g |
med | 10g |
arašídové máslo | 40g |
třtinová melasa | 6g |
veganský protein | 30g |
špaldová mouka celozrnná | 50g |
kypřící prášek | 1 lžička |
hořká čokoláda | 25g |
Postup:
Postup: Nejprve si smíchejte lněné semínko se dvěma lžícemi vody a nechejte stranou. V misce si smíchejte arašídové máslo, s medem a čekankou. Přidejte lněné semínko a dobře rozmíchejte. Přidejte mouku, kypřící prášek, protein a lžíci vody a na kousky rozlámanou čokoládu. Je-li těsto příliš suché, tak přidejte ještě vodu. Těsto si rozdělte na 4 části. Udělejte kuličky a rozplácněte je tak, aby okraje byly vyšší jak střed. Pečte v předehřáté troubě na 180°C 10-11 minut.
Jedna sušenka obsahuje zhruba:
bílkoviny | 11g |
sacharidy | 15g |
tuky | 9g |
Dále můžete využít například listové těsto. Z listového vyválíte placku rozkrojíte si jej na čtverečky. Čtverečky si dáte předpéct do trouby potom můžete potřít směsí z rozmixovaných rajčat a bylinek a nahoru dáte rozpéct tvarůžky či mozzarellu, nebo nízkotučnou mozzarellu. Tvarůžky neobsahují téměř žádný tuk a jsou společně s mozzarellou skvělým zdrojem bílkovin.
Přeji vám, ať se dílo vydaří a krásné svátky.