Co postavit na stůl během svátků?

Co postavit na stůl během svátků?

Co postavit na stůl během svátků?

Michaela Nováková |

 

 

 

Jelikož se vám snažím ukázat, že během svátků nemusí na stole stát hromada jednoduchého cukru a nasycených tuků, proto mám pro vás pár tipů na jídlo, které ráda chystám já.

 

Sušené švestky zapečené v sušené šunce

 

Ingredience:

sušené švestky

sušená šunka (Jamón, prosciutto..)

rum

Postup:

Švestky naložíme přes noc do rumu. Sušenou šunku si nakrájíme na proužky. Švestky balíme do šunky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Poté pečeme na 180°C přibližně 10-13 minut.

 

Jeden kousek obsahuje zhruba:

bílkoviny 3g
sacharidy 8g
tuky 2g

 

 

švestky, jídlo

 

 

Tzatziky

 

Tzatziky jsou skvělým způsobem na odlehčení vašeho stolu od tuků. Jsou výborné jak na pečivo, tak k nim můžete nachystat zeleninu na proužky a zeleninu si do nich namáčet.

 

Ingredience:

řecký jogurt 500g
česnek    2ks
kopr   
citrónová šťáva  
koriandr  
sůl  
salátová okurka 1/2ks

 

Postup:

Okurku nastrouhejte na jemném struhadle, osolte a nechte odležet. Poté vymačkejte přebytečnou vodu, česnek nastrouhejte najemno, nebo propasírujte. Ingredience přidejte k okurce a dobře promíchejte.

 

100g obsahuje zhruba:

bílkoviny 11g
sacharidy 7g
tuky  1g

 

 

 

RAW proteinové kuličky

 

Kuličky jsou svěže kyselkavé díky brusinkám a z kuliček získáte mimo jiné bílkoviny a dobré tuky. Z receptu uděláte čtyři kusy koulí. :) Chcete-li, aby kuličky obsahovaly více bílkovin jednoduše přidejte víc proteinu.

 

Ingredience:

brusinky sušené 20g
rozinky sušené  20g
ovesné vločky 20g
vlašské ořechy 20g
chia semínka 5g
protein 10g
sójové mléko  20g  (můžete použít jakékoliv jiné mléko, nebo vodu)

 

Postup:

Všechny ingredience rozmixujte, vytvořte kuličky. Aby byly kuličky krásné můžete obalit v kokosu.

 

Jedna porce obsahuje zhruba:

bílkoviny  6g
sacharidy 12g
tuky  4,5g

 

 

 

Veganské cookies

 

Tyto skvělé cookies jsou výbornou variantou dezertu pro lidi s krevní skupinou A. A pro ostatní výborným způsobem jak si odlehčit od živočišných výrobků.

 

Ingredience:

lněné semínko 5g
voda  3 lžíce
čekankový sirup  20g
med 10g
arašídové máslo 40g
třtinová melasa 6g
veganský protein 30g
špaldová mouka celozrnná 50g
kypřící prášek 1 lžička
hořká čokoláda 25g

 

sušenky, cookies, čokoláda, jídlo

 

Postup:

Postup: Nejprve si smíchejte lněné semínko se dvěma lžícemi vody a nechejte stranou. V misce si smíchejte arašídové máslo, s medem a čekankou. Přidejte lněné semínko a dobře rozmíchejte. Přidejte mouku, kypřící prášek, protein a lžíci vody a na kousky rozlámanou čokoládu. Je-li těsto příliš suché, tak přidejte ještě vodu. Těsto si rozdělte na 4 části. Udělejte kuličky a rozplácněte je tak, aby okraje byly vyšší jak střed. Pečte v předehřáté troubě na 180°C 10-11 minut.

 

Jedna sušenka obsahuje zhruba:

bílkoviny 11g
sacharidy  15g
tuky  9g

 

 

 

Dále můžete využít například listové těsto. Z listového vyválíte placku rozkrojíte si jej na čtverečky. Čtverečky si dáte předpéct do trouby potom můžete potřít směsí z rozmixovaných rajčat a bylinek a nahoru dáte rozpéct tvarůžky či mozzarellu, nebo nízkotučnou mozzarellu. Tvarůžky neobsahují téměř žádný tuk a jsou společně s mozzarellou skvělým zdrojem bílkovin.

 

Přeji vám, ať se dílo vydaří a krásné svátky.

Hledat v článcích